ΣΦΥΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

H Μαρία από την Κρήτη
Ο Τάκης Σφυρής γράφει για την αγαπημένη εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου, που είναι φυλαγμένη στην παπική Βασιλική της Σαντα Μαρία Ματζόρε, στην Ρώμη.
Άκουσε το άρθρο
Μήτηρ Θεού. Η Παρθένος κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού, με το βλεμμα, όλο γλυκύτητα να ατενίζει τον πιστό που την ασπάζεται. Απέριττη η βυζαντινή τεχνοτροπία του ζωγράφου που την φιλοτέχνησε πριν από το 590 μ.Χ. στην Κρητη.
Είναι η αγαπημένη εικόνα του εκδημήσαντος Ποντίφηκα, φυλαγμένη στην παπική Βασιλική της Σαντα Μαρία Ματζόρε, στην Ρώμη. Ήταν, ας μας επιτραπεί η έκφραση, η Πνευματικός του, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, όταν προσευχόταν στην Χάρη Της από το αναπηρικό καροτσάκι. Είναι μια εικόνα που εξιστορεί και μόνο με την δημιουργία της μια εποχή της Μίας Αγίας και Καθολκής Εκκλησίας, τρεις αιώνες πριν από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών. Την είχε υποδεχτεί στη Ρώμη ο Αρχηγός τότε της Ανατολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας.
Γιατί όμως ο Φραγκίσκος είχε τέτοια ταύτιση με την αγιογραφημένη Παρθένο από την Κρήτη;
Τρεις οι λόγοι
Ο Πάπας ήταν Ισουήτης. Οι Ισουήτες ως τάγμα είχαν δώσει αγώνα για να αναγνωριστεί η Παρθενία της Θεοτόκου από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
Δεύτερον η Παναγία έφερε την λατινική ονομασία «Salus Populi Romani», σε ελεύθερη μετάφραση η Προστάτις της υγείας του ρωμαϊκού λαού, όπου ρωμαϊκός λαός σημαίνει η Χριστιανοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φραγκίσκος προσευχόταν στην εικόνα κάθε φορά που επέστρεφε από τα μεγάλα αποστολικά ταξίδια του στο εξωτερικό.
Και τρίτον συμβόλιζε για εκείνον την εποχή της Αδιαιρέτου Εκκλησίας, του μεγάλου παγκόσμιου χριστεπώνυμου λαού, μια προσδοκία που είχε συμμεριστεί με τον Οικουμενικο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο.
Η τελευταία προσφορά του πάπα στην ¨Μητέρα Θεού»¨ήταν ένα μπουκέτο από ολόχρυσα τριαντάφυλλα που τοποθετήθηκε μπροστά στην εικόνα.
Υπάρχουν θρύλοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την προέλευση της εικόνας αυτής. Ότι την είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, πάνω στο τραπέζι που είχε πάρει η Παναγία από το σπίτι της με τον Ιωσήφ και το φύλασσε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου είχε καταφύγει μετά την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Η παράδοση αυτή δεν πιστοποιείται από τα αρχεία του Βατικανού. Η Μαρία από την Κρήτη θα είναι εφεξής συνδεδεμένη με την μνήμη του Ποντίφηκα των φτωχών…
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!