Κοινωνία
Έρευνα για τα τροχαία: Οι μισοί οδηγοί στην Ελλάδα παραδέχονται ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι
Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μείωσης των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών, όπως και της τοποθέτησης καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες

Άκουσε το άρθρο
Εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών (47%) παραδέχτηκε ότι οδηγεί με το κινητό στο χέρι είτε πάντα (1%), είτε συχνά (4%), είτε μερικές φορές (16%), είτε σπάνια (26%), σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Palmos για την ΕΡΤ.
Περίπου 6 στους 10 (58%) αναφέρουν ότι οδηγούν κάνοντας χρήση κινητού μέσω Bluetooth (πάντα 14%, συχνά 15%, μερικές φορές 16%, σπάνια 12%).
Το θετικό έυρημα της έρευνας είναι το ποσοστό των οδηγών που δήλωσαν ότι φορούν ζώνη όσο οδηγούν. Σχεδόν 9 στους 10 οδηγούς δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος (87%).
Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι 2 στους 3 (65%) παραδέχονται ότι οδηγούν με ταχύτητα πάνω από το όριο (πάντα 1%, συχνά 5%, μερικές φορές 34%, σπάνια 25%). 1 στους 5 (20%) παραδέχεται ότι οδηγάει μετά από κατανάλωση αλκοόλ (συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 15%). 1 στους 5 (20%) παραδέχεται ότι περνάει με κόκκινο φανάρι (πάντα 1%, συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 14%). 1 στους 20 (5%) παραδέχεται ότι αφήνει κάποιον χωρίς δίπλωμα να οδηγεί (συχνά 2%, μερικές φορές 2%, σπάνια 1%)
Το 7% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχονται ότι έχουν επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο με (5%) ή χωρίς (2%) την επίβλεψή τους.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η κύρια αιτία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας (64% μεταξύ όσων οδηγούν κάποιο όχημα και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν). Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29% αντίστοιχα), ενώ αρκετά χαμηλότερα αναφέρονται η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18% αντίστοιχα), η ελλιπής/χαλαρή αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16% και 9% αντίστοιχα), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3% αντίστοιχα) και η ελλιπής σήμανση/σηματοδότηση (4% και 2% αντίστοιχα).
Καθολική είναι η συμφωνία (73%) για τη μείωση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών. Το ποσοστό όσων συμφωνούν είναι ακόμα υψηλότερο σε όσους δεν οδηγούν (85%), αλλά παραμένει εξαιρετικά πλειοψηφικό και μεταξύ των οδηγών (69%).
Καθολική συμφωνία (87%) καταγράφεται μεταξύ των οδηγών για την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή ποινών.
Μασκ - Tesla: “Βυθίζεται” η μετοχή της εταιρείας
Αττική: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής ποδηλατικού αγώνα
Εορτολόγιο - 5 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!