Ευρώπη
Επέμβαση του στρατού φοβάται η αντιπολίτευση στην Ουκρανία
Η αντιπολίτευση προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για μια «πολύ πιθανή επέμβαση του στρατού» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο.
Επέμβαση του στρατού κατά την διαδηλωτών φοβάται η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, όπως προειδοποίησε ένας εκ των ηγετών της ο Αρσένι Γιατσένιουκ.
Στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Μόναχο με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Γιατσένιουκ «τους ενημέρωσε για ένα πολύ πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης να καταφύγει στη βία, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Μπατκιβτσίνα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
Ο ουκρανικός στρατός, που στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα επέμβει στην κρίση αυτή που διχάζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ζήτησε χθες Παρασκευή από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.
Ο Γιατσένιουκ συναντήθηκε επίσης με τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ και τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ.
Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ για να του παράσχει ιατρική περίθαλψη. Ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε χθες ότι είχε απήχθη και κρατήθηκε επί μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τον βασάνιζαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα «να έχει σκηνοθετηθεί η απαγωγή (…) προκειμένου να προκληθεί μια αρνητική αντίδραση από την κοινωνία».
Έρευνα από τις μυστικές υπηρεσίες
Οι μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι ξεκίνησαν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», αφού εξέτασαν τους σέρβερ που κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που είναι φυλακισμένη εδώ και καιρό.
Λίγες ώρες αργότερα, η ανακοίνωση του στρατού χαρακτηρίστηκε «απόπειρα εκφοβισμού» από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αυτού, τον Αρσένι Γιατσενγιούκ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν εκτίμησε στον λογαριασμό του στο twitter ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να παραμείνει «ουδέτερος».
Ανησυχούν και οι ΗΠΑ
Με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, συναντάται το Σάββατο στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα όπου ο στρατός ανέβασε τους τόνους.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην Ουκρανία, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις αποστολές μεσολάβησης και τις δηλώσεις για την πολιτική κρίση στη χώρα.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αντιδράσει στις επεμβάσεις αυτές, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ Κέρι και των ηγετών της αντιπολίτευσης «τσίρκο».
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί, και καλούν τις τελευταίες ημέρες όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο νόμος που θα αμνηστεύει όσους συνελήφθησαν στη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, τον οποίο υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν μοιάζει παρά με ένα τελεσίγραφο, καθώς για να ισχύσει θα πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει εντός 15 ημερών από τους δρόμους, τις πλατείες και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στο Κίεβο και σε πολλές ακόμα περιοχές, κάτι που αρνείται η αντιπολίτευση.
Μια ομάδα ριζοσπαστών αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο Τομέας Pravy, απείλησε ότι θα καταφύγει σε βίαιες πράξεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνησης, αν δεν απελευθερωθούν οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί και αν δεν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται από την Πέμπτη σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού», αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «διπλωματική» ασθένεια.
Σε κατ οίκον περιορισμό π βασανισμένος ακτιβιστής
Ο ακτιβιστής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ ο οποίος απήχθη στις 22 Ιανουαρίου και βασανίστηκε επί μια εβδομάδα από ομάδα αγνώστων θα παραμείνει σε κατ 'οίκον περιορισμό ως ύποπτος για την κατηγορία της οργάνωσης μαζικών ταραχών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε ότι ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ καταζητούνταν από τις 24 Ιανουαρίου ως «ύποπτος για την οργάνωση μαζικών ταραχών» και γι’ αυτό είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του. Αλλά με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του, απόρροια των βασανιστηρίων που υπέστη κατά τις ημέρες της απαγωγής του, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μην προφυλακιστεί αλλά να κρατηθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό.