Κόσμος
Τραμπ - Πούτιν: Σήμερα η κρίσιμη συνομιλία για το μέλλον του Ουκρανικού
Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τον Τραμπ πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν.

Άκουσε το άρθρο
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 5μμ ώρα Μόσχας (και Ελλάδας) τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το RIA επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λέγοντας ότι η συζήτηση των δύο ηγετών για την Ουκρανία θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Η κρίσιμη επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Η καθοριστική μάχη στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτή που θα κρίνει την έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δεν διεξάγεται στο πεδίο, αλλά στην τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν σήμερα ο Τραμπ με τον Πούτιν, ((17:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τις αναλύσεις του CNN και του Sky News εξηγώντας ποιο είναι το κομβικής σημασίας σημείο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Η πραγματική μάχη, όσο αθόρυβα κι αν διεξάγεται, είναι για την επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - έναν ηγέτη ολοένα και πιο απρόθυμο να στηρίξει τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά με αποφασιστική επιρροή στην πορεία του πολέμου». σημειώνει στην ανάλυσή του το CNN για να προσθέσει ότι γαια αυτό και η επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα σήμερα θεωρείται κομβικής σημασίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Μόσχα και το Κίεβο επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι ο αντίπαλος είναι το πραγματικό εμπόδιο στην ειρήνη, προσπαθώντας να κατευθύνουν την απρόβλεπτη κρίση του Τραμπ προς το μέρος τους - έστω και προσωρινά.
Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τον Τραμπ πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν. Ο Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, επιδιώκει να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, να καθυστερήσει ενδεχόμενες συνομιλίες Ουάσινγκτον - Μόσχας και να αναδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης για αύξηση των αμυντικών της δαπανών.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ καταδίκασε τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, μετά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου. Αμφισβήτησε ανοιχτά τις προθέσεις του Πούτιν για ειρήνη, δηλώνοντας ότι δεν ήταν βέβαιος αν ο Ρώσος πρόεδρος μιλάει ειλικρινά.
Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πούτιν - ο οποίος απέρριψε πρόσφατα την πρόταση Τραμπ για 30ήμερη εκεχειρία που είχε αποδεχθεί η Ουκρανία - θα έχει την αποκλειστική προσοχή του Αμερικανού προέδρου. Ένα προνόμιο που αναμένεται να αξιοποιήσει πλήρως, με όποιον συνδυασμό επιχειρημάτων, κολακείας ή απειλών θεωρεί πιο αποτελεσματικό.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύουν ότι διαθέτουν αποκλειστικά την προσωπική ικανότητα και το πολιτικό βάρος για να διευθετήσουν τη σύγκρουση, θεωρώντας πως Ευρωπαίοι και Ουκρανοί θα ακολουθήσουν όποιο σχέδιο επιβάλουν.
Οι πρόσφατες απευθείας διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη - οι πρώτες εδώ και χρόνια - επιβεβαίωσαν την πεποίθηση Τραμπ ότι είναι κεντρικός παράγοντας στη διαδικασία. Τον ώθησαν, μάλιστα, να επιστρέψει ενεργά στο προσκήνιο, αν και μόλις πρόσφατα απειλούσε να αποσυρθεί πλήρως από κάθε ειρηνευτική μεσολάβηση.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του Κιέβου: ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν θα καταρτίσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ουκρανία, και πως ο Τραμπ θα επιχειρήσει να επιβάλει τους ρωσικούς όρους, απειλώντας με διακοπή της ζωτικής αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
Η Ουάσινγκτον διατηρεί επίσης ισχυρά μέσα πίεσης και προς τη Μόσχα. Με τον πόλεμο να κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και να εξαντλεί την οικονομία της Ρωσίας, το Κρεμλίνο επιθυμεί σίγουρα να αποφύγει να στρέψει τον Αμερικανό πρόεδρο εναντίον του, ιδίως αν αυτό σημαίνει αναβάθμιση της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει: καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί ούτε τους βασικούς όρους της άλλης, ούτε να προχωρήσει στους απαραίτητους συμβιβασμούς για να γεφυρωθεί το χάσμα. Αυτό δεν καθιστά τις επαφές - είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε τηλεφωνικές - άνευ αξίας. Αντίθετα, αναδεικνύουν το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει σήμερα τα δύο στρατόπεδα.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!