Πολιτική
Σύμβουλος Ζελένσκι στον ΑΝΤ1: Αυτή είναι η συμφωνία Ουκρανίας – ΗΠΑ για τα ορυκτά
Τι είπε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, για τις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία και το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία.
Άκουσε το άρθρο
Το δεξί χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Ανδρικάκη, εξηγεί τι θα περιλαμβάνει η πολυπόθητη συμφωνία του Κιέβου και της Ουάσιγκτον για τα ορυκτά και πώς θα υπογραφεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συμφωνία προβλέπει τρία βήματα.
«Το πρώτο είναι η ίδια η συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα υπογραφεί εντός ολίγων ωρών. Μετά, στη συμφωνία θα προστεθούν δυο συμπληρωματικές συμφωνίες, που ορίζουν λεπτομερώς τα εξής: ρυθμίζουν τον συνολικό όγκο επενδύσεων στην ουκρανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σπανίων γαιών από τους εταίρους μας, τις ΗΠΑ. Στρατηγικές, όπλα ή χρήματα. Θα περιγράφει τη διανομή των κερδών που θα προκύψουν. Δηλαδή, ποιο θα παραμείνει στην Ουκρανία, ποιο θα λάβουν οι ΗΠΑ και με ποιον τρόπο θα επενδύονται και πάλι στην ουκρανική οικονομία.
Όλα αυτά θα αναπτυχθούν λεπτομερώς στη συμπληρωματική πρώτη συμφωνία. Θα περιγράφεται, επίσης, το ταμείο που θα δημιουργηθεί και θα γεμίζει με τα χρήματα από τις πωλήσεις των πόρων αυτών. Το ταμείο θα διαχειρίζονται 50-50, από κοινού, με ίσους όρους η Ουκρανία και οι ΗΠΑ. Η δεύτερη συμπληρωματική συμφωνία θα προβλέπει τις εγγυήσεις ασφαλείας».
Όπως δήλωσε ο κύριος Ποντολιάκ, στην αρχική συμφωνία-πλαίσιο υπάρχει ρήτρα, όπου αναφέρονται οι εγγυήσεις ασφαλείας, λεπτομέρως, όμως, θα περιγράφονται στο συμπληρωματικό δεύτερο παράρτημα. «Είναι πιο μεγάλο πακέτο απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε» σχολιάζει. Εκεί υπάρχουν μερικές σημαντικές κατευθύνσεις:
- Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. «Σκοπός μας είναι να κλείσουμε τον ουρανό της χώρας μας με ειδικό θόλο, με συστήματα τύπου Patriot, που πρέπει να είναι περισσότερα».
- Η ανάπτυξη πυραυλικών βάσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. «Εκεί θα βρίσκονται πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς και στους οποίους θα εισαχθούν συγκεκριμένοι στόχοι στη ρωσική επικράτεια».
- Η ανάπτυξη του ουκρανικού στρατού. «Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των στρατιωτών, τη διαμόρφωση του συστήματος διοίκησης κτλ, με το κόστος να καλύπτεται και από τους εταίρους μας».
- Οι επενδύσεις στην παραγωγή οπλισμού. «Δηλαδή η αύξηση κατασκευής drone, πυραύλων και ραδιοσυστημάτων. Μέχρι σήμερα ισχύουν οι συμφωνίες από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτές ισχύουν ακόμα, αλλά σε λίγο θα λήξουν».
- Η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη, ιδέα που η Ουκρανία καλωσορίζει.
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί με τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Η Ρωσία έχει προσαρτήσει το Ντονιέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, δημιουργώντας έναν ελεγχόμενο από την ίδια «διάδρομο» προς την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία. Αν γίνουν, λοιπόν, εξορύξεις, ποιος θα ελέγχει αυτές στην Ανατολική Ουκρανία, ήταν το ερώτημα που του τέθηκε.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία κατάλαβε ότι έχουμε πραγματικές προσεγγίσεις από τις ΗΠΑ, οπότε κι εκείνη, από την πλευρά της, πρότεινε στις ΗΠΑ σχέδια ανάπτυξης σπάνιων γαιών, ανάμεσά τους κι εκείνες που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές» απαντάει ο κύριος Ποντολιάκ. «Αυτό είναι αναμφισβήτητα παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επιμένουμε ότι αυτά δεν επιτρέπονται. Η Ρωσία θέλει, επίσης, να προτείνει πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ την ανάπτυξη της Αρκτικής και των πετρελαιοπηγών σε διάφορα μέρη της επικράτειάς της», συμπλήρωσε.
Η συζήτηση φτάνει στα πρόσφατα σχόλια και τους χαρακτηρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του. «Η Ουκρανία είναι μια ανοιχτή χώρα, με ανοιχτά σύνορα» εξηγεί ο σύμβουλός του. «Έχουμε πολύ ανταγωνιστικές πολιτικές διαδικασίες, έχουμε τακτικά εκλογές, με πάρα πολύ μεγάλη ένταση και ανταγωνισμό. Ο Ζελένσκι είναι ο έκτος Πρόεδρος της Ουκρανίας».
Στο ερώτημα αν θα γίνουν, όμως, εκλογές στην Ουκρανία, όταν μπορούν να διεξαχθούν οργανωμένα., απάντησε.
«Στην ουκρανική κοινωνία επικρατεί ομοφωνία: σήμερα, με αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές. Μόλις λήξουν οι περιορισμοί που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον στρατιωτικό μας νόμο, μόλις καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε προεκλογικές διαδικασίες, μόλις εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα να εκλέγουν και να ψηφίζονται οι πολίτες μας που μένουν κοντά στο μέτωπο και που είναι περίπου 1 εκατομμύριο, μόλις λύσουμε το θέμα της επιστροφής των πολιτών μας από το εξωτερικό, που είναι περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, τότε αναμφισβήτητα θα διεξαχθούν εκλογές».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!