Παράξενα

02 Ιουλίου 2025 19:51

Απίστευτες εικόνες: Όρκες εντοπίστηκαν να.... φιλιούνται στον βυθό της θάλασσας (βίντεο)

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί οι όρκες μπορεί να επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα, αλλά θα μπορούσε να είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού ή παιχνιδιού.

Απίστευτες εικόνες: Όρκες εντοπίστηκαν να.... φιλιούνται στον βυθό της θάλασσας (βίντεο)
-

Άκουσε το άρθρο

 
 


Μπορεί να έχουν το παρατσούκλι "φάλαινες δολοφόνοι" όμως μια νέα έρευνα έρχεται να το αποτρέψει, δείχνοντας πως οι όρκες έχουν μια πιο ήπια, ίσως ακόμη και ρομαντική, πλευρά.

Ένα ζευγάρι όρκες εθεάθη να φιλιέται για πρώτη φορά στο βυθό της θάλασσας με τις εικόνες να καταγράφονται από μια ομάδα τουριστών που έκαναν κατάδυση στα φιόρδ Kv?nangen στη Νορβηγία, περίπου 109 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Tromso.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί οι όρκες μπορεί να επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα που μοιάζει με φιλί, αλλά θα μπορούσε να είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού ή παιχνιδιού.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε όρκες σε αιχμαλωσία το 1978 και περιγράφηκε ξανά το 2019 στο Loro Parque, ένα ζωολογικό κήπο στην Τενερίφη της Ισπανίας που φιλοξενεί τρεις όρκες σε αιχμαλωσία.

«Eίναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Javier Almunia, ερευνητής θαλάσσιων θηλαστικών και διευθυντής του Loro Parque στο Live Science. «Οι φροντιστές όρκων σε διάφορες εγκαταστάσεις γνωρίζουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η συχνότητά της είναι εξαιρετικά σπάνια - μπορεί να εμφανιστεί και μετά να μην παρατηρηθεί ξανά για αρκετά χρόνια», συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι πρόκειται για μια μορφή κοινωνικής σύνδεσης, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στις φάλαινες μπελούγκα.

«Το γλείψιμο της γλώσσας δεν έχει καταγραφεί σε άλλα είδη, αλλά παρόμοιες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με το στόμα έχουν παρατηρηθεί στις λευκές φάλαινες (π.χ. επαφή στόματος με στόμα). Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι, δεδομένης της ανατομίας των κητωδών -ιδίως της προσαρμογής των άκρων στο θαλάσσιο περιβάλλον- η στοματική επαφή μπορεί να αποτελεί ένα πιο ευέλικτο μέσο κοινωνικής επικοινωνίας σε σύγκριση με τα χερσαία θηλαστικά», δήλωσε ο Almunia.



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)