ΣΦΥΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

Λύση ή παράλυση;
Ο Τάκης Σφυρής γράφει για το σχέδιο του στρατηγού Κέλλογκ σχετικά με τα Ουκρανικά εδάφη, την πρόταση που ίσως σημάνει το "τέλος" του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της χώρας όπως τη γνωρίζουμε.
Άκουσε το άρθρο
Ολα υπό άκρα μυστικότητα ακόμα και όταν οι κάμερες πολιορκούσαν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς υποδεχόταν τον Στιβ Γουϊτκοφ στην Αγία Πετρούπολη.
Πλάι στον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ στεκόταν συνεργάτης του με ένα φάκελο. Το μυστικό είναι τί περιείχε ο φάκελος και γιατί δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η επισκεψη Γουίτκοφ στη Ρωσία. Οι Ταϊμς του Λονδίνου έδιναν την απάντηση, η πιο σωστά την πιο πιθανή απάντηση.
Ο φάκελος περιείχε την έκθεση του στρατηγού Κιθ Κέλογκ για μια βιώσιμη λύση στο ουκρανικό ζήτημα. Ο ίδιος ο στρατηγός αποκάλυπτε κατ' αποκλειστικότητα στην βρετανική εφημερίδα ότι η λύση αυτή δεν είναι πρωτοτυπη και αφορά την τριχοτομηση της Ουκρανίας χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η εθνική κυριαρχία στη χώρα.
Δεν είναι ρηξικέλευθη λύση. Βασίζεται στο σχέδιο τριχοτόμησης του Βερολίνου στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την προστασία της Ουκρανίας από τα σύνορα με την Πολωνία μέχρι το Δνείπερο. Δημιουργείται μια αποστρατιωτικοποιημένη, ουδέτερη ζώνη, που θα επιτηρεί ο ουκρανικός στρατός στην μεθόριο με την Ρωσία. Και ο ρωσικός στρατός θα ελέγχει την Κριμαία και όλα τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, που παράνομα έχει προσαρτήσει. Είναι προφανής η ομοιότητα με το σχέδιο του Βερολίνου, όταν οι νικήτριες δυνάμεις χώρισαν το Βερολίνο σε τομείς, τον αμερικανο-βρετανικό, τον γαλλικό και τον σοβιετικό.
Τρια πράγματα πρέπει να επισημανθούν.
Ο στρατηγός Κέλλογκ προτείνει σχέδιο. Δεν είναι θέσφατο. Είναι αντικείμενο διαπραγματευσης για να τελειώσει ο πόλεμος. Δεύτερον δεν είναι σαφές αν ο ουκρανος πρόεδρος Ζελένσκι το έχει αποδεχτεί ή θα το αποδεχτεί. Δεν είναι κάν γνωστό αν ο Πούτιν το θεωρεί βαση ή το απορρίπτει. Και τρίτον και κυριοτερον. Δεν προβλέπει σε καμιά σε καμιά περίπτωση και για κανένα ενδεχόμενο την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία. Η προστασία της Ουκρανίας, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση των "προθύμων", δηλαδή, επί του παρόντος, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Ούτε καν της Γερμανίας.
Ο Κέλλογκ άφησε να εννοηθεί στην συνεντευξη προς τους Ταϊμς ότι ο Τραμπ έχει ευλογήσει το σχέδιό του και ότι απομένει να το αποδεχτεί και ο Πούτιν για να γίνει ένα πρώτο βήμα για την ειρήνη. Δεύτερος στόχος είναι με την ειρηνευση, να δρομολογηθούν εκλογές στην Ουκρανία, ωστε είτε να ανανεώσει ο ουκρανικός λαός την εντολή του προς τον Ζελένσκι είτε να τον αποπέμψει, όπως ποθεί ο Πούτιν και ο Τραμπ, αν και ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί δημόσια να το παραδεχτεί.
Στην περιπτωση που το σχέδι Κέλογκ ευδοκιμήσει, αυτό θα σημαίνει, ότι η Ουκρανία είναι μια ηττημένη χώρα, στην οποία ξένες δυνάμεις αναλαμβάνουν "προστάτες" της ειρήνης. Αλλωστε σε μια ηττημένη Γερμανία επεβλήθη η τριχοτόμηση του Βερολίνου το 1945.
Θα δεχτούν όμως οι Ουκρανοί και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, μετά τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ότι η Ουκρανία ηττήθηκε και τιμωρείται;
Και είναι αξιόπιστος ο Πούτιν; Και είναι αξιοπιστος ο Τραμπ στο Κρεμλίνο; Και έχουν αποδεχτεί οι ευρωπαίοι "πρόθυμοι" το σχέδιο Κέλλογκ;
Είναι το σχέδιο η λύση; Ιδού η απορία. Και ο Πούτιν επί του παρόντος δεν απαντά.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!